Welkom op mijn eerste fotografie blog over een techniek die jij kan gebruiken om vette foto’s te maken. Zoals ik eerder al heb gezegd, ben ik geen expert op het gebied van zaken of fotografie, maar ik deel graag mijn ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren. Dus nu gaan we het hebben over panning.

Panning is een techniek die ik regelmatig gebruik als ik ‘s avonds of ‘s nachts foto’s ga maken in de stad. Al is de techniek ook te gebruiken overdag, daar heb ik vorig jaar een youtube video over gemaakt in het Engels. Dus als je liever een video bekijkt dan een blog leest, is die optie er ook.

Wat is panning precies zul je je ondertussen misschien wel afvragen. Panning is een techniek waarbij je de camera mee beweegt met je onderwerp terwijl je de sluiter open hebt. Dus tijdens het maken van de foto probeer je de camera in dezelfde richting en op dezelfde snelheid te bewegen als het onderwerp dat je vastlegt. Dit creΓ«ert het effect dat het onderwerp scherp is terwijl de rest bewogen is.Om dit duidelijker uit te leggen kan je hier beneden een voorbeeld zien van een foto waarbij panning is gebruikt.

Waar te beginnen met panning?

Stap 1: Instellingen voor panning

De eerste stap in panning is het goed instellen van je camera. De makkelijkste manier is om de camera op de S-mode te zetten, ofwel de sluitertijd prioriteitsmodus. In deze modus kan je de sluitertijd van je camera zelf instellen terwijl hij de diafragma grootte zelf aanpast zodat de belichting goed is. Voor meer uitleg hierover verwijs ik je graag naar de blogpost van twee weken geleden over de belichtingsdriehoek.

Belichtingsdriehoek

Heb je net een nieuwe camera gekocht, of ben je eigenlijk wel benieuwd hoe je jouw fotografie naar het volgende niveau kan tillen door meer controle te krijgen over de instellingen? Dan ben je hier aan het juiste adres πŸ™‚ Vandaag deel ik informatie over de instellingen die je kan gebruiken om de belichting in…

De juiste sluitertijd voor een panning foto verschilt per keer, maar meestal is een sluitertijd van tussen de 1/5 s tot 1/20 seconde prima. Als je foto heftig over- of onderbelicht is, dan kan je de sluitertijd aanpassen naar de situatie.

Naast het goed instellen van de belichting is het ook belangrijk om de camera in te stellen op continuous high speed shooting mode. In deze stand kan de camera veel foto’s snel achter elkaar maken, wat erg belangrijk is voor de techniek.

Stap 2: Kies je onderwerp om te pannen

Door gebruik te maken van de panning techniek, komt er veel bewegingsonscherpte in je foto. Zoals je kan zien in deze voorbeeldsfoto, is alleen een heel klein deel van de foto scherp. De rest van de foto laat veel beweging zien. Let bij het kiezen van je onderwerp dan ook erop dat je onderwerp beweegt, hierdoor gebeurt er meer in je foto.

Stap 3: De panning foto maken

Het maken van de foto is natuurlijk de belangrijkste stap in deze blog. Zoals ik eerder al heb gezegd, is het de bedoeling dat je de camera in dezelfde richting en met dezelfde snelheid beweegt als je onderwerp. De manier die ik heb ontdekt dat werkt, is als volgt. In de beide camera’s die ik heb gebruikt voor deze techniek, is een vierkantje gebruikt om de plek van de focus aan te geven. Dat vierkantje probeer ik tijdens het meebewegen met het onderwerp op dezelfde plek te houden. Verder is het natuurlijk nog belangrijk om de ontspan knop ingedrukt te houden tijdens het meebewegen met het onderwerp.

Sleep om de foto’s te vergelijken

Geen zorgen als het de eerste paar keer niet meteen lukt of als er veel foto’s onscherp en bewogen zijn. Als ik een avond bezig ben met het maken van panning foto’s, is het aantal echt geslaagde foto’s meestal rond de 10. Het aantal mislukte foto’s ligt dichter bij de 400. Als je deze foto techniek hebt toegepast, tag me dan vooral in je foto’s op instagram πŸ™‚

Leave a Reply