Deze week in het verhaal achter, zal ik vertellen over de sterren foto die ik in mijn shop heb. Met wie was ik, waar was ik en hoe heb ik de foto gemaakt? Die vragen zal ik deze week beantwoorden in deze blog over een foto die voor mij toch wel wat emotionele waarde heeft. In deze blog zal ik eerst wat achtergrond informatie geven over sterrenbeelden en dergelijken. Daarna zal ik het hebben over de compositie en de instellingen.

Sterren foto

Mijn fascinatie met de sterrenhemel en foto’s

Deze sterren foto op zich heeft niet heel veel emotionele waarde voor mij, maar sterren foto’s in het algemeen wel. Nog voordat ik ooit een camera had, had mijn moeder een camera. Ze ging wel eens als we aan het kamperen waren ‘s nachts foto’s maken van de sterrenhemel. Ik was dan altijd een beetje boos dat ik niet mee mocht, want ik wilde ook foto’s maken. To be fair, was ik ook een jaar of 8 toen, dus waarschijnlijk was dat wel de goede call. Maar mijn interesse in de fotografie is toen wel geboren.

Dolfijn

Anyway, ik zelf ben altijd geรฏnteresseerd gebleven in de sterrenhemel en heb ook wat sterrenbeelden geleerd. Vroeger (voordat ik was geboren) noemden mijn ouders mij het dolfijnenkindje, mijn geboortekaartje was ook in die vorm. Daarnaast was de dolfijn ook heel lang mijn favoriete dier. Toen ik er eenmaal achter kwam dat er een sterrenbeeld is wat de dolfijn heet, was dat natuurlijk instant mijn favoriet. Mede omdat hij zo makkelijk te vinden is in de hemel.

Net zoals alle sterrenbeelden, is de dolfijn een versimpeling van het natuurlijke beeld bij een dolfijn. Het sterrenbeeld bestaat uit 5 sterren die een soort ruit met een aanhangsel vormen. Denk je nu: “hmm, die vorm heb ik recent ergens gezien.” Dan heb je dat helemaal correct. De dolfijn is namelijk onderdeel van mijn logo. Mede omdat de sterrenhemel dus het begin was van mijn interesse in de fotografie.

Locatie

Deze foto van de sterrenhemel heb ik afgelopen zomer gemaakt toen ik op vakantie was. Ik was op een stadscamping in de Franse plaats Die. Aan het einde van de avond, toen mijn vriend en ik terugliepen naar onze camping plek hebben we deze foto gemaakt. De camping waarop we stonden lag aan de rand van de stad. Op de camping stonden nog meerdere lampen aan, en ondanks die lichtvervuiling, zaten we daar veel beter dan in Nederland. Ik woon momenteel in Eindhoven, ook wel bekend als de lichtstad en na de randstad een van de meest licht vervuilde plekken in Nederland. Nouja, eigenlijk is vrijwel heel Nederland vervuild met licht. Daarom zou ik je aanraden deze kaart te bekijken voordat je ergens foto’s gaat proberen te maken van de sterren.

Compositie

Bij een foto van de sterrenhemel is er niet echt een goed of fout qua compositie. Zolang de sterren erop staan zit je wat mij betreft goed. In dit geval heb ik ervoor gekozen om de bomen ook op de foto te zetten, zodat die een referentiekader geven voor iedereen die de foto bekijkt. De lens die ik heb gebruikt bij het maken van deze sterren foto is een 50 mm F/1.8. Die lens laat veel licht in, maar bij nader inzien had ik liever een wat breder beeld gewild. Daarmee bedoel ik dat ik iets verder had willen uitzoomen. Dat was qua licht geen probleem geweest, zoals ik zo uit zou leggen. Als je goed kijkt in de foto, dan kan je de dolfijn midden bovenin de foto zien. Dat is waarop ik de richting van deze foto had gekozen.

Instellingen voor de sterren foto

Diafragma

Voor de instellingen van een sterren foto zijn er twee die vrij makkelijk zijn. De eerste en zeker de makkelijkste is de diafragma grootte. Dat is de opening in de lens waar het licht doorheen kan. Om zoveel mogelijk licht binnen te halen zet ik die altijd op het meest open wat kan. Nu denk je misschien; maar dan krijg ik toch nooit alles in focus??! Paniek. Dan zeg ik, relax. Als je op oneindig focust, dan krijg je vrijwel alles netjes scherp op de foto, de sterren en je voorgrond.

Sluitertijd

De tweede is de sluitertijd. Hier komt een klein beetje rekenen bij kijken. Schrik niet, het is geen hogere wiskunde, maar wel belangrijk om even goed te doen. Aangezien de aarde draait, lijkt het op sommige foto’s alsof de sterren bewegen. Ze laten dan een trail (spoor) achter. Om dit te voorkomen, is er een maximale sluitertijd. Om deze te berekenen heb je jouw focal length nodig, ofwel de brandpuntsafstand van je lens. In het geval van deze foto, was dat 50 mm. Als je die weet, kan je vervolgens de maximale sluitertijd berekenen. Die is namelijk 500 : brandpuntsafstand = maximale sluitertijd. Dus in dit geval was dat 500 : 50 = 10 seconden. Ik zat daar iets onder, met een sluitertijd van 8 seconden.

ISO

Dan de laatste licht instelling die gedaan moet worden, is de ISO. Dat is de digitale versterking van het lichtsignaal en die kan ruis veroorzaken. Om die ruis zo minimaal mogelijk te houden, zet ik die altijd zo laag mogelijk. Al is het wel altijd belangrijk om je foto goed te belichten. In dit geval heb ik de ISO op 1000 gezet. Dat klinkt misschien vrij hoog, maar als je de foto onderbelicht dan krijg je alleen maar meer ruis als je uiteindelijk de belichting omhoog trekt in de nabewerking. De volgende keer zou ik dus een hogere ISO gebruiken om de foto goed te belichten in de camera.

Bewerken in Lightroom

Het bewerken van een foto is altijd super belangrijk, maar bij een sterrenfoto nog meer dan anders. Als je kijkt naar het verschil tussen de foto voor het bewerken en erna, dan zie je dat dit zonder eigenlijk niet zoveel waard is.

Hoe ik dit precies heb gedaan zal ik een andere keer uitleggen, of misschien wel een preset voor maken. Op die manier kunnen jullie zelf ook nog veel ervan leren, maar het belangrijkste voor nu is dat je dit een keertje probeert zelf te doen.

3 Comments

  1. Hoi Robin! Mooie foto!
    Wat bij deze foto de ruis veroorzaakt is waarschijnlijk niet de Iso, want 1000 ISO is niet hoog. De exposure van een underexposed foto omhoog trekken daartegenin haalt een hoop ruis naar boven. Beter kan je dus een hogere iso gebruiken.

Leave a Reply