Deze laatste wekelijkse ‘het verhaal achter’ blog gaat over het verhaal achter de picknick in de mist foto. Waar heb ik de foto gemaakt, hoe en met wie was ik daar? Allemaal vragen die ik zo zal beantwoorden in deze blog.

Maar eerst even iets anders, namelijk zoals ik al zei is dit de laatste wekelijkse blog in deze categorie. Dat is zo omdat ik meer wil focussen op het maken van foto’s. Vanuit daar kan ik denk ik meer leren aan jullie over fotografie. Deze blog serie zal ik nog wel voortzetten in een maandelijks format. Elke eerste dinsdag van de maand zal ik (proberen) een blog te posten in deze categorie.

Locatie

Deze foto is gemaakt in Zweden bij een meertje. Om precies te zijn hier. Ik was vorig jaar zomer in Zweden met mijn vriend. We waren met zijn tweeën weg met de auto en een tentje. Zweden was het doel en dat was ongeveer de planning die we hadden gemaakt voor die vakantie. Oké, dat is niet waar. We hadden een aantal locaties in zuid Zweden opgezocht waar we heen konden gaan. We hebben veel geleerd van die vakantie wat betreft het wildkamperen in Zweden, maar dat is een verhaal voor een andere keer als jullie geïnteresseerd zijn.

Situatie

Deze foto is een minder geplande foto dan de vorige twee die ik in deze categorie heb behandeld. Ondanks dat ik deze ook heb gemaakt terwijl ik op reis was, was de planning bij deze foto compleet non-existent. Dat ligt in dit geval aan het feit dat de mist niet iets was waar ik op had gerekend. Mijn vriend werd ‘s ochtends vroeg wakker, liep de tent uit en riep mijn naam. Ik lag nog half te slapen en wilde dat vooral blijven doen, maar hij hield vol dat ik de tent uit moest komen en dus deed ik dat uiteindelijk.

To be fair, was het flink de moeite waard. Alles om ons heen was gehuld in mist. De ochtendzon stond er net op, maar brak niet door. Dat zorgde voor mooie belichting.

Compositie

De compositie is vrij simpel. Ik heb hier een vrij standaard vuistregel toegepast om het onderwerp op een fijne locatie in de foto te krijgen. Dat is de ‘rule of thirds’ ik weet niet zo goed of er een Nederlandse benaming voor is, maar het spreekt vrij voor zich. Die regel draait erom dat het onderwerp op een derde van de foto geplaatst hoort te worden om zo de flow van de foto beter te laten zijn. Het is een regel die het centreren van horizon en onderwerp ontmoedigd.

Het concept van de ‘rule of thirds’ is vrij makkelijk toe te passen als ik foto’s aan het maken ben. Daarom is het ook dat je veel van mijn foto’s zal zien die hier gebruik van maken.

Instellingen

De instellingen van deze foto zijn niet heel ingewikkeld. De camera stond hoogstwaarschijnlijk gewoon op aperture priority, of diafragma prioriteit modus. Ik zeg gewoon omdat ik hem dus eigenlijk altijd daarop heb staan. Het diafragma stond op f/5.6 wat een redelijke scherpte diepte geeft. Hiermee bedoel ik dat niet alles in focus is, maar ook weer niet maar een heel klein deel.

De sluitertijd werd automatisch aangepast aan het diafragma om te zorgen voor een juiste belichting. De sluitertijd stond op 1/800 van een seconde. De ISO stond handmatig ingesteld op 100.

Bewerken in Lightroom

De bewerking van deze foto in Adobe Lightroom is heel minimaal. Ik heb twee dingen aangepast die veel invloed hebben gehad. Namelijk de verzadiging heb ik omhoog gebracht om zo het groen van het gras wat meer prominent in de foto te krijgen. Daarnaast heb ik de groen tint aangepast, zodat hij wat dichter bij geel is komen te liggen. Dat geeft de foto een wat warmere sfeer en zorgt voor het gevoel dat ik met de foto wilde creëren.

Leave a Reply