Jaja jongens en meisjes, het is weer zover. De herfst komt eraan :). Ik weet niet of ik de enige ben die daar nooit naar uitkijkt maar het vervolgens wel heel leuk vind? Warme drankjes drinken, mooie kleurtjes buiten, tijd voor de tigduizend truien die ik heb en eindelijk tijd om die openhaard weer aan te zetten.

Vooral die kleuren zijn natuurlijk leuk als fotograaf. Wat ik ook zo leuk vind eraan is om de kleuren van mijn Instagram feed soepel te laten overlopen naar de nieuwe kleuren buiten om ons heen. In de zomer had mijn feed veel blauw en licht, met warme en groene accenten. Zoals je hier kan zien.

In de herfst is het dan tijd om het om te zetten naar bruin en andere warme en donkere tinten. Nu is het in Nederland eigenlijk nog net te groen om dat echt al te kunnen doen met foto’s van buiten. Dus nu komt het onderwerp van deze blog: hoe verander ik mijn grid op Instagram van zomer naar herfst?

Feed plannen

Toen ik meer dan een jaar geleden begon met mijn Instagram serieus te nemen, begon het met het organiseren en plannen van mijn feed. Toen ik rondkeek op accounts van andere fotografen zag ik dat zij vooral veel een toon of kleurenpallet gebruiken. Aangezien mijn interesse qua fotografie toen al heel breed waren en ik veel foto’s had liggen met verschillende kleuren bedacht ik iets anders. Namelijk zes foto’s met eenzelfde dominante kleur, dan drie met twee verschillende dominante kleuren waaronder de eerste en vervolgens zes met de nieuwe dominante kleur.

De precieze aantallen zijn een beetje verwaarloosd, maar in de kern is het plan van mijn grid lang hetzelfde gebleven. En nu ik terugkijk ben ik nog steeds erg trots op hoe het eruit ziet. De laatste tijd heb ik alleen besloten om het net iets langer bij eenzelfde kleurenpallet te houden dan hiervoor. Ik heb de afgelopen tijd het zomer pallet gebruikt zoals ik het zelf zou willen noemen. Veel blauwe tinten en ook af en toe wat warme foto’s ertussen.

Je zal een beetje moeten inzoomen, maar dit is mijn feed van de afgelopen anderhalf jaar. Je kan hier mooi de kleur overgangen in zien.

Herfst kleuren

Nu terug naar de titel van deze blog, de herfst komt eraan. En dat zorgt ervoor dat ik mijn zomer pallet los ga laten en daarvoor in de plaats ga naar het herfst pallet. Zoals ik eerder al zei; bruine en donkere tinten nog steeds wel in combinatie met warme kleuren. Dat hoeven niet per se allemaal herfst foto’s te zijn van de natuur buiten, maar kunnen ook foto’s zijn van andere voorwerpen. Zolang de kleuren in de grid maar de herfst vibe afgeven. Tenminste dat is het doel van de #pmfallgridchallenge van Peter McKinnon. Een Canadese fotograaf met een grote online following. Ik heb besloten om mee te doen en dus rustig die overgang te gaan maken van zomer naar herfst grid op Instagram.

Ik gebruik een app om mijn feed te plannen. Die app heet iPreview en laat mij onbeperkt foto’s uploaden zodat ik kan kijken hoe ze samen passen. Elke keer als ik foto’s heb gemaakt upload ik mijn favorieten om ze te puzzelen in mijn grid.

Voor de challenge is het belangrijk om de overgang rustig te laten verlopen en dus de tinten van het oude grid ook nog naar voren laten komen. Voor mij betekent dat dus lichte en blauwe tinten in combinatie met de nieuwe donkere warme tinten. Dat klinkt als best een uitdaging en dat is het ook wel. Daarom laat ik eerst iets meer groen tinten naar boven komen die bij beide paletten wel past. Om vervolgens die kleur ook weer los te laten en het grid helemaal onder te dompelen in het herfstpallet.

Dit is hoever ik mijn grid nu gepland heb. Het kan zijn dat ik daar toch niet helemaal tevreden mee ben en dus wat aanpas, of nog iets nieuws schiet en dat ertussen zet. Maar in de kern zal het ongeveer zo eruit komen te zien.

Leave a Reply