Welkom (terug) allemaal bij mijn blog. Het is ondertussen al weer even geleden dat ik een blog heb geschreven over een fotografie techniek. Daar komt vandaag verandering in. Ik heb deze week namelijk een product foto gemaakt voor mijn Instagram pagina. Het product is koffie, want dat geeft die herfst vibe die ik wil hebben op mijn Instagram grid. Ik leid jullie vandaag door het proces wat ik heb gevolgd om deze product foto te maken.

Stap 1: Planning van de product foto maken

Dit is de belangrijkste stap bij elke fotoshoot, de planning. Hoe, wat, waar en wanneer zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden voordat je รผberhaupt begint. Voor het maken van deze product foto heb ik ook een plan gemaakt.

Stap 1a: Onderwerp

Het eerste wat ik had bedacht was het onderwerp van de foto. Dat is koffie, de reden had ik al gegeven. Hoe ga ik de koffie zo op de foto zetten dat hij mooi in mijn grid past op Instagram? Daarvoor kwam ik terug bij het verhaal uit de blog van vorige week, dat kan je lezen via de volgende link.

De herfst komt eraan; kleurverandering op Instagram

Jaja jongens en meisjes, het is weer zover. De herfst komt eraan :). Ik weet niet of ik de enige ben die daar nooit naar uitkijkt maar het vervolgens wel heel leuk vind? Warme drankjes drinken, mooie kleurtjes buiten, tijd voor de tigduizend truien die ik heb en eindelijk tijd om die openhaard weer aanโ€ฆ

Kort samengevat gaat het erover dat ik over aan het gaan ben van de zomer kleuren op mijn grid naar de herfstkleuren. In de zomer gebruikte ik veel blauw en lichte kleuren. In de herfst wil ik meer de warmere tinten en wat donkere kleuren gebruiken.

Voor deze foto wilde ik graag die kleurenpaletten allebei naar voren laten komen. Vooral blauw is een uitdaging hierin, dus ik heb een rondje gelopen door het huis en de volgende voorwerpen gevonden om te gebruiken. Een houten plank van de action en een onderdeel van een Ikea nachtkastje.

Stap 1b: Type foto en inspiratie

Aangezien ze beiden vrij plat zijn, kan ik ze prima gebruiken als ondergrond in een flatlay. Dat is een stilleven foto genomen van bovenaf. Voor een flatlay en mijn idee van product fotografie, is het belangrijk om je onderwerp te ondersteunen met props. Aangezien ik niet de langste koffie fan ben, heb ik niet zoveel props. Maar om toch wat inspiratie op te doen ben ik op Instagram gaan kijken.

Wat mijn onderzoek al snel duidelijk maakt is dat koffie wel een bepaalde vibe geeft voor de foto. Er zijn kort door de bocht twee type foto’s van koffie in flatlay vorm. De eerste is echt puur koffie, bonen en misschien wat fancy koffie dingen. De tweede is meer het koffie gevoel, waar ik ook wel een beetje naar op zoek ben voor mijn foto. De attributen op die foto’s zijn meer boeken, kaarsjes, een dekentje en een stukje taart. Voor mijn foto wil ik een combinatie van die twee opzoeken.

Stap 2: Alles klaarleggen en product foto maken

Stap 2a: Compositie bedenken en props vinden

Nu komt het moment dat ik soms ga tekenen. Dat heb ik deze keer niet gedaan, maar ik heb het in mijn hoofd gevisualiseerd. Dat tekenen of visualiseren helpt om het beeld compleet te maken, goede props te vinden en een goede compositie te bedenken. Mijn props die ik voor deze keer had bedacht komen grotendeels uit de inspiratie foto’s. Dat zijn namelijk: een boek, koffiebonen, iets lekkers voor bij de koffie en een kaars. Al die dingen geven de herfst vibe zonder dat ze echt iets te maken hebben met de herfst. Het geheel zorgt voor het idee van de herfst.

Stap 2b: Proberen en product foto maken

Dan komt nu de leukste stap van het hele proces, het proberen. Deze stap is een kwestie van vanalles proberen met de props die je hebt en kijken wat werkt. Vergeet ook niet verschillende hoeken te proberen en met je instellingen te variรซren. Veel foto’s maken en dan kan je later kijken wat je wilt. Hieronder kan je zien dat ik een aantal verschillende composities heb geprobeerd met de props die ik had. Ook kan je zien dat ik de koffie pas als laatste had toegevoegd, zodat ik die later nog lekker kon drinken voordat hij helemaal koud was :).

Stap 3: Editen

Een nadeel aan veel foto’s maken, is dat je ook veel moet uitzoeken (learned that the hard way, maar niet nu though). Voor het editen van deze foto’s heb ik eerst ze allemaal geselecteerd en de basis dingen hetzelfde aangepast, zodat ik een mooie serie foto’s krijg die in de basis dezelfde bewerking hebben. De belangrijkste aanpassingen voor deze foto zijn dat ik de verzadiging wat heb teruggebracht omdat ik dat goed vond voelen voor de herfstvibe.

Analyse

Okรฉ om even terug te komen naar wat ik vandaag wil bij brengen heb ik dit kopje gemaakt. Zodat ik alles nog even kort kan samenvatten. Voor het maken van product foto’s heb ik dus eerst een onderwerp bedacht en daarbij inspiratie opgedaan online. Daarna heb ik props gezocht in huis die ik vind dat bij mijn visie van de product foto passen. Daarna heb ik alles leuk neergelegd en geprobeerd, nog wat dingen aangepast en genoeg foto’s uit verschillende hoeken genomen. In de bewerking heb ik de foto’s zo aangepast dat het past bij de vibe die ik wil geven aan de foto.

Leave a Reply