Jaja, deze week was het zover, mijn bedrijf (of ik dus eigenlijk gewoon) had de eerste opdracht. Dat is niet helemaal waar, ik heb in het verleden wel eens een opdracht geschoten. Maar dat was niet een evenement waarbij je alles in een keer goed moet doen.

Het is niet zo dat ik tot nu toe heb gewacht op mijn eerste opdracht, maar ik ben niet op zoek naar opdrachten als deze. Mijn idee daarachter is dat ik het af en toe heel leuk vind, maar het niet elke dag de hele dag wil doen. Ik wil namelijk eigenlijk reizen en de wereld vastleggen. Maar voor de af en toe vind ik dit heel leuk om te doen.

Oke nu we dat beetje achtergrond informatie achter de rug hebben, zal ik nu voor de geïnteresseerden uitleggen hoe ik deze opdracht binnen heb gehaald en wat er bij komt kijken. Als je naar aanleiding daarvan vragen hebt, neem dan vooral contact op door een mailtje te sturen naar robin-visuals@hotmail.com of een berichtje te sturen op instagram.

Opdracht krijgen

Jezelf promoten

De eerste stap in het binnenhalen van een opdracht is meteen eigenlijk de spannendste. Wij als mensen zijn geneigd om dingen die we graag willen zelf te saboteren zodat we niet kunnen falen. Ik doel hiermee op het feit dat we eigenlijk nooit durven te zeggen wat we willen omdat we dan kunnen falen. Dus als mensen niet weten dat je iets wilt, dan kunnen ze ook niet weten dat je gefaald hebt. Daarmee klinkt de eerste stap in het halen van een opdracht misschien een beetje stom en voor de hand liggend, maar is deze wel belangrijk.

Als je een opdracht in de fotografie wil binnenhalen is het belangrijk dat mensen om je heen dat weten. Hoe raar het ook is om jezelf te promoten onder vrienden en familie, het is zeer belangrijk. Zij zijn namelijk de mensen die jou zouden inhuren ook als je geen of minder ervaring hebt. Daarnaast ligt er misschien gevoelsmatig ook minder druk op zo’n opdracht.

Mijn opdracht

Ik heb mijn opdracht binnengekregen van de vriendin van mijn vader; Wendy. Wendy heeft de afgelopen 7 jaar heel hard gewerkt aan een onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit was een promotie onderzoek waarvoor ze een proefschrift heeft geschreven en die moest ze verdedigen om haar docterstitel te krijgen. Ze vroeg mij om foto’s te maken bij die verdediging.

Betaald krijgen?

Dan komt er een beetje een ongemakkelijk gesprek als je met een kennis of familielid een opdracht hebt geregeld. Namelijk hoeveel krijg je ervoor? Dat is afhankelijk van verschillende dingen. Ten eerste het budget van de opdrachtgever, heeft die een kleinigheidje over ervoor, of kan je echt een loon afspreken? Daarnaast is het afhankelijk van je ervaring met fotografie en opdrachten. Kan jij met zekerheid zeggen dat jij de gewenste beelden gaat krijgen, of is dat niet het geval.

Ik heb aardig wat opdrachten geschoten voor deze, maar niet vaak helemaal alleen. Ik heb daarom een uurloon van 30 euro gevraagd. Voor 1 uur foto’s maken en 1 uur bewerken. Daarnaast heb ik reiskosten laten vergoeden door de opdrachtgever.

Dit (whatsapp) gesprek vond ik persoonlijk heel naar om aan te gaan. Ik vond het namelijk sowieso al heel leuk dat ik mee mocht komen naar de verdediging van het proefschrift en dat ze mij had gevraagd foto’s te maken. Maar aangezien ik nog niet echt winst aan het maken ben met het verkoop gedeelte van mijn bedrijf is het wel belangrijk om geld in het laatje te brengen. Tijdens het gesprek heb ik daarom even een knop omgezet en gewoon fotografe-robin gespeeld, daarna heb ik dit als dochtervanjevriend-robin even toegelicht en dat luchtte wel op.

De voorbereiding

Oke dan is het nu zover, je opdracht is binnen, je weet hoeveel je ervoor gaat krijgen en dan komt de volgende stap: wat heb je nodig en wat moet je weten?

Wat je nodig gaat hebben voor de opdracht is afhankelijk van de opdracht, belichting en grootte van de ruimte. Deze details zijn belangrijk om van te voren te weten, zodat je kan zorgen dat je de juiste lenzen bij je hebt. Voor mijn opdracht heb ik gewoon aan Wendy gevraagd wat de situatie ongeveer zou zijn. Het antwoord was dat de ruimte een grote zaal zou zijn en waarschijnlijk prima belicht.

Als ik dat hoor van een niet fotograaf, maak ik me toch altijd nog wat zorgen. Prima belicht is namelijk iets heel anders voor een mens dan voor een camera. Maar gezien het budget ging ik er maar vanuit dat het goed zou zijn. Ik had namelijk geen geld voor het huren van een lens en zoveel prioriteit had het vanuit Wendy ook niet.

Daarom koos ik ervoor om al mijn lenzen maar gewoon mee te nemen. Ik heb namelijk 3 lenzen momenteel: 50 mm F/1.8, 28-70mm F/3.5-5.6 en de 70-200 F/4.0. De 50 mm is een lichtsterke lens, wat betekent dat ik die zou gaan gebruiken als het echt donker was in de ruimte. De 28-70mm is de kit lens, hij levert niet de beste kwaliteit, maar is wal wide angle. Dit betekent dat ik die wil gebruiken bij het schieten van de overzichtsfoto’s. Dan de laatste lens die ik mee neem is voor de close ups. De 70-200mm is namelijk een telelens waarmee je veel zoom bereik hebt.

Oke, ik had de lenzen gekozen en kon mijn tas inpakken. Terwijl ik daarmee bezig was bedacht ik me iets belangrijks: mijn batterijen. Die waren namelijk niet opgeladen…. Gelukkig was ik een dag van te voren mijn tas aan het inpakken en kon ik nog rustig alle batterijen opladen. Uiteindelijk had ik er maar een nodig, maar je weet het nooit en daarom neem ik altijd genoeg batterijen mee. Ik neem ook vaak een extra SD kaartje mee, je weet maar nooit wat er gebeurt.

De opdracht zelf

Dan komt de opdracht zelf. In mijn geval was er een instructie om door te lopen wat er allemaal ging gebeuren. Dit was heel fijn om alles even voorbij te horen komen, maar het ging ook wel snel. Dus ik heb lang niet alles onthouden van wat er werd gezegd. Het belangrijkste wat ik moest onthouden waren de momenten die maar een keer gebeuren. Die wil je graag vastleggen vanuit de juiste positie.

Het is vervelend als er zo’n moment voorbij komt en je hebt het niet helemaal goed op de foto staan. Dan is het belangrijk dat je dat voor dat moment even vergeet en doorgaat zodat je de rest wel kan pakken. Als je blijft hangen in het gemiste moment, dan loop je risico dat je er meer mist. Ik had helaas een moment aan het einde, dat ik niet de goede lens op mijn camera had zitten. Daardoor was de foto veel te ingezoomd, maar ik ben ook maar een mens en ik mag af en toe een foutje maken.

Bewerken en uitzoeken

Elke stap in dit proces is belangrijk en zo ook deze. Vooral het uitzoeken is een belangrijke stap hierin. Dat is iets wat ik toch ook echt anders aan zou pakken als dit een opdracht was voor iemand die ik niet kende. Wendy ken ik natuurlijk persoonlijk en zij had gevraagd of ik veel foto’s wilde sturen. Daarom heb ik een vrij ruime selectie van beelden gemaakt. Normaal zou ik een evenement in 20-30 foto’s moeten kunnen vastleggen. Dan heb je het verhaal van het evenement over het algemeen wel verteld. Nu was het een persoonlijke opdracht en daarom heb ik meer foto’s opgestuurd.

Dan komt het bewerken in Lightroom. Waar ik bij mijn instagram een extremere stijl qua kleuren en verzadiging wel kan waarderen is het bij opdrachten belangrijk om een subtielere edit te gebruiken. Ik zorg ervoor dat de witbalans klopt met het gevoel van het evenement en dat ik de foto’s wat lichter maak. Dat is een persoonlijke voorkeur, maar bij een evenement waarbij het licht was vind ik het belangrijk dat dit ook duidelijk naar voren komt op de foto’s.

En nu zelf!

Ik moedig alle mensen die graag een keer geld willen verdienen door het schieten van een opdracht aan om dit verhaal te lezen en te denken: dat kan ik ook! Want dat is zo, iedereen die iets graag genoeg wilt en het risico durft te nemen kan alles. Zorg dat mensen weten dat je dit wilt doen en er komt vanzelf iets op je pad, of ga actiever op zoek. Als je iets binnen hebt gehaald en nog vragen hebt, stuur mij dan gerust een berichtje, want ik wil graag helpen!

1 Comment

Leave a Reply