De titel van deze blog impliceert al wel waar hij over zal gaan. Ik heb deze week voor jullie een verslag over het aanleren van Adobe Illustrator. Ik had al een beetje ervaring met het programma, dus echt een nieuwe skill kan ik het niet noemen, maar toch zou ik mezelf als beginner benoemen in het begin van deze week. Om dat te verbeteren had ik een plan, 5 dagen volle dedicatie om die skill te verbeteren. Het doel: laten zien dat als je iets wilt, het ook kan, je moet er tijd voor maken en vol voor gaan. Een positieve ervaring hopelijk na de minder positieve vibe die ik vorige week had.

Dag 1

Het begin van deze challenge was maandag. Niet maandagochtend, ik moest namelijk nog het filmpje van vorige week afmaken en kom daardoor pas in de middag beginnen. Ik weet het, net nog gehad over tijd maken voor wat je wilt, maar dat filmpje was ook belangrijk en ik had er al het vertrouwen in dat ik de challenge gewoon zou halen.

De eerste stap in deze uitdaging is het opstellen van een doel aan het einde van de week. Dat doel voor mij is 5 illustraties van verschillende types en niveaus. Ik heb een beetje gegoogeld en 5 afbeeldingen gevonden waarvan ik een eigen versie wil gaan creëren. Die kan je hier beneden zien.

Ik ben toen begonnen met het dier met de driehoeken. Online ook wel bekend als low poly art, wat betekend dat het uit vlakken bestaat met relatief weinig zijden. Er zijn een aantal dieren in mijn leven die me aan hebben gesproken, maar omdat ik wel een uitdaging wilde, ben ik voor een leeuw gegaan. Een dolfijn leek me te makkelijk en ik wilde wel gewoon mijn skill verbeteren.

Dit is namelijk het onderdeel van illustrator waar ik al wel wat tijd in heb zitten. Ik volg een australische youtuber die veel bezig is met het vectorizen van foto’s. Dat is eigenlijk hetzelfde als low poly art, maar dan gedetailleerder. Ik heb een video van hem over dat onderwerp gekeken en daarvan al veel geleerd. Ik zou jullie ook zeker aanraden dat te doen als je Engels kan. Hier kan je de link vinden.

Na een middag besteed te hebben aan het kiezen van kunstwerken om mijn eigen variant op te maken en een begin te hebben gemaakt met het eerste kunstwerk, is dit het resultaat.

Morgen verder en hopelijk ook een begin of einde maken aan een tweede kunstwerk.

Dag 2

Deze dag stond in het teken van niet veel anders dan werken aan mijn nieuwe skill. Naast eten, slapen en sporten heb ik vrijwel de hele dag aan mijn illustraties gewerkt. Dag twee was tijd voor het afmaken van de leeuw en hetgeen wat ik detailed outdoor icon heb genoemd in mijn hoofd.

Ik zal het eerst even over de leeuw hebben, die was vrij snel af dinsdag ochtend. ik heb hem namelijk gespiegeld en vervolgens met een nieuwe feature van illustrator opnieuw gekleurd. Die samengevoegd en daaruit zijn de volgende kunstwerken gekomen.

Daarna ben ik begonnen met mijn tweede kunstwerk van de week. Namelijk het detailed outdoor icon. Hiervoor had ik niet echt een plan, maar ben ik gewoon begonnen met tekenen en op een gegeven moment kwam het idee. Ik ben op zich tevreden met wat ik heb gemaakt, maar het is niet het werk wat ik het vetste vind dat ik deze week heb gemaakt. Ik heb er ook niet het meeste van geleerd omdat het weer werken was met de zelfde manieren als ik al kende in illustrator.

Achteraf voelde ik me wel goed dat ik deze dag zoveel had gemaakt en dat gaf me wel een goede boost richting de derde dag.

Dag 3

Die boost duurde helaas niet door tot ik daadwerkelijk aan de slag ging op woensdag. Ik had een nieuw probleem: geen inspiratie. Dat is iets wat de meeste creatievelingen wel eens mee te maken hebben, maar nu had ik geen tijd om geen inspiratie te hebben. Dus na een ochtend heel het internet doorgeklikt te hebben opzoek naar inspiratie, bedacht ik iets. Inspiratie is niet iets wat komt van zoeken, maar van doen.

Dus ik ging af wat ik de afgelopen dagen had gedaan en ik was gaan bolderen. Daarmee kon ik vast iets, dus ik ging gewoon een wand tekenen, op zoek naar een voorbeeld plaatje van iemand die aan het bolderen was en boom, ik was weer geïnspireerd en bezig. Ik had ook bedacht wat ik vandaag ging leren, namelijk gradients. Dat is een tool in illustrator waarmee je kleur overgangen kan maken. Veel van geleerd en heel tevreden met het kunstwerk van de dag. Ik heb veel beter geleerd om te ontwerpen/tekenen met licht en schaduw.

Dag 4

Donderdag was de dag dat ik terug ging naar Eindhoven. Ik was het eerste deel van de week in Delft bij Thomas, mijn vriend. Maar ik ging weer naar huis en daar verder werken. Die reis, spullen in en uitpakken kostte al bij al de hele ochtend en pas na de lunch kon ik echt aan de slag. Ondertussen had ik gelukkig al wel bedacht wat ik ongeveer wilde doen. Ik wilde iets doen met tekst in het programma en ik wilde een vintage / retro look creëren.

Het grootste probleem hierin vond ik met het bedenken van de tekst die ik op de poster wilde zetten. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij: Create Positivity. Iets wat dicht bij mijn hart ligt. Ik probeer namelijk altijd uit te gaan van het goede in de mens. Soms tot het naïeve aan toe. Maar dat is ook wat ik wil overdragen met mijn werk, positiviteit. Dus zonder verder gedoe is hier mijn vintage poster.

Van het maken van deze poster heb ik geleerd met tekst te werken in het programma en ook een begin gemaakt aan het leren met vormen te werken. Het ontwerp zelf zou ik nog wat meer tijd aan kunnen besteden en ook de kleuren weet ik niet helemaal zeker, maar ik vind het ook wel wat hebben zo.

Dag 5

Deze laatste dag wist ik dat ik nog een ding wilde leren in het programma, en veel wilde toepassen van wat ik heb geleerd afgelopen week. Het hoofd doel van de dag was werken met vormen in plaats van met de pen tool. Daarnaast wilde ik met licht spelen, en gradients toepassen.

Ik kan een heel lang verhaal ophangen, over hoe en wat en waarom, maar ik wil gewoon graag laten zien wat ik heb gemaakt. Ik ben er namelijk best wel heel erg tevreden mee. Ondanks dat niet alles helemaal klopt, ziet het er als geheel wel heel vet uit.

Dag 6

Dit is vandaag, terwijl ik dit aan het typen ben. Ik heb vandaag een laatste hand aan sommige kunstwerken gelegd. Terugkijkend op deze week ben ik heel tevreden met wat ik heb bereikt door een week lang mijn energie in iets te stoppen. Dat is ook gewoon waarmee ik deze blog wil afsluiten: als je iets wilt dan kan je het ook, je moet er alleen voor gaan.

Ik zal deze kunstwerken in de loop van de week ook toevoegen aan de webshop 🙂

Leave a Reply