In deze blog zal ik lekker snel en recht door zee zijn zodat je lekker door kan met je foto’s exporteren vanuit Lightroom voor Instagram. Waarom wil je dat op een bepaalde manier doen? Nou, als je een foto in hoge kwaliteit upload naar Instagram dan ziet hij er nooit zo goed uit als je zou willen. Dat komt doordat Instagram dan zelf de foto downgrade in kwaliteit en Instagram is daar niet zo goed in. Als je dat verminderen van de kwaliteit in Lightroom doet, dan ziet het er op Instagram beter uit. Dus nu leer ik je hoe je foto’s exporteert voor Instagram.

Stap 1: Bijsnijden (optioneel)

De eerste stap is het bijsnijden van de foto voor Instagram. Ik zelf wil er altijd voor zorgen dat mijn foto’s zoveel mogelijk ruimte innemen op een telefoon scherm. Zodat als iemand op Instagram aan het scrollen is, de foto goed zichtbaar is. Daarom snij ik al mijn foto’s bij in Lightroom naar een verticale 4:5 verhouding.

Stap 2: Exporteren

Deze stap is waar allemaal om draait. Dit is hoe je je foto’s exporteert voor Instagram. Aangezien Instagram niet zo goed is in het verminderen van de kwaliteit van foto’s wil je dit in Lightroom doen. Het maximale aantal pixels dat Instagram toestaat is 1080 op de korte kant. Daarom wil je dat instellen in het exporteer scherm.

Verder exporteer ik altijd naar dezelfde map op mijn bureaublad met de data in de bestandsnaam zodat ik ze makkelijk kan vinden naderhand.

Stap 3: Foto’s naar je telefoon krijgen

Ik doe deze stap altijd via google photos, daar maak ik dan een mapje aan per maand en upload ik mijn foto’s in. Vervolgens kan ik ze makkelijk downloaden op mijn telefoon.

En dat is hoe je je foto’s exporteert voor Instagram. Niet zo moeilijk allemaal, maar toch fijn om te weten. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze blog!

Leave a Reply