Photoshop leren in een week, oké dat is niet helemaal waar, ik heb Photoshop niet geleerd in een week, maar ik heb de afgelopen week wel nieuwe dingen geleerd die ik graag met jullie deel 🙂

Aan het begin van deze week had ik 4 dingen bedacht die ik wilde leren in photoshop. Dat zijn een composite maken, een double exposure creëeren, mijn eigen custom brush maken en een surrealistische composite maken. Dat was een leuk plan, maar de week liep even iets anders dan gepland en mijn momenten om eraan te werken waren er niet genoeg om alles voor vrijdag af te krijgen, dus vandaar dat deze blog op zaterdag pas online is gekomen.

Composite

Het eerste wat ik wilde doen was een composite maken. Dat is het creëeren van een foto met meerdere foto’s. Het leuke hiervan is dat je iets kan maken wat niet bestaat, of je zelf nooit bent geweest. Dit kan omdat je hiervoor gratis stock foto’s kan gebruiken. Dat zijn foto’s die anderen online hebben gezet en die je kan downloaden om te gebruiken voor jouw doeleinden. Ik ben hiervoor naar unsplash gegaan. Daar kon ik vrij makkelijk de foto’s vinden die ik wilde gebruiken.

Ik heb het idee van een composite maken niet zelf bedacht, er zijn heel veel mensen die dit doen en ook die er uitleg over geven. Ik wil een iemand in het bijzonder even noemen, namelijk Julius van Visuals of Julius op instagram. Die jongen heeft heel veel tijd in het programma gestopt en kent het heel goed. Ik heb afgelopen zomer een lessenpakket gekocht waar hij ook deels in zat en heb daar veel van geleerd. Bij dat lessenpakket zaten ook een aantal custom brushes die ik heb gebruikt om de composite die ik wilde maken tot leven te brengen.

Mijn composite kan je hieronder zien. Ik heb uiteindelijk 5 verschillende foto’s (lucht, trolltunga, mens, bergen en mont saint michel) gebruikt en 4 brushes (maan, wolk, mist en bomen) van Julius.

Voor het maken van deze composite heb ik veel gehad aan de les van Julius en ik heb een aantal tutorials gekeken op youtube.

Composite tutorial 1
Composite tutorial 2

Custom brush leren maken in photoshop

Daarna ben ik aan de slag gegaan om mijn eigen custom brush te maken, zodat ik in het vervolg meer variatie kan hebben met bijvoorbeeld wolken. Dat was allemaal niet zo ingewikkeld. Ik heb twee video’s op Youtube gekeken en daarmee lukte het wel aardig 🙂

Brush tutorial 1
Brush tutorial 2

Surrealistische composite leren maken

Deze was eigenlijk de lastigste uitdaging van deze week omdat ik niet zo goed wist waar ik heen wilde. Daarnaast had ik soms wel leuke ideeën, maar dan lukte ze niet of kon ik niet een bijpassende foto vinden die ik kon gebruiken.

Mijn eerste idee was een cloud surfer, of wolken surfer in het Nederlands. Ik wilde iemand photoshoppen dat het leek alsof hij aan het surfen is op de wolken. Dat lukte me helaas niet maar ik had al wel een achtergrond gemaakt en dat inspireerde weer nieuw ideeën bij mij. Uiteindelijk heb ik het volgende gemaakt:

photoshop

Het eindresultaat ben ik wel tevreden mee 🙂 Maar ik had het nog wat langer kunnen finetunen. Het proces was eigenlijk hetzelfde als bij het maken van de composite.

Double exposure leren maken

Dit is een echte klassieke photoshop actie. Het is eindeloos gedaan en op verschillende manieren. Ik heb ervoor gekozen om een tutorial te volgen die ik vond op het youtube account van Lizzie Peirce. Ik volg Lizzie al zolang ze bezig is op youtube en ze heeft eigenlijk altijd wel leuke en nuttige video’s.

Ik heb gewoon de stappen uit de tutorial gevolgd met een foto van mijzelf en een stock foto als overlay image. Daarmee ben ik tot de volgende 2 resultaten gekomen.

Dus als jij nu je eigen kennis van het programma wilt vergroten, dan raad ik je dat van harte aan. Ik heb veel geleerd en vond het hele proces erg leuk om te doen 🙂 Dus ga jij ook photoshop leren in een week? Laat het me weten als je geïnspireerd bent om actie te ondernemen.

Leave a Reply