Deze maand in de categorie het verhaal achter de foto: Bergweg. Ik heb deze foto begin september op instagram gepost en toen kreeg ik er veel positieve reacties op. Ik deel daarom nu graag het verhaal achter deze foto, de plannen, de wandeling en hoe alles natuurlijk niet verliep zoals gepland. Verder deel ik ook de instellingen van mijn camera. Ik wens jullie veel leesplezier!

De situatie

Ik heb deze foto afgelopen zomer gemaakt tijdens mijn vakantie met Thomas, mijn vriend. We waren op vakantie in de Franse alpen, meer specifiek de Queyras. Deze bewuste ochtend was het plan om op te staan voor zonsopkomst. Mijn originele plan was om echt vroeg op te staan zodat ik de morning glow op de bergen kon fotograferen. Dat was niet gebeurt…

Deze zomer was voor mij de eerste keer dat ik naar de hoge bergen ging en laat ik het zo zeggen; ik was daar niet op voorbereid. Ik heb eigenlijk altijd gekampeerd, maar wel met luxe en nooit in de hoge bergen. Op de camping waar we stonden koelde het ‘s avonds af tot 4 graden en mijn warme kleding was een spijkerbroek en een trui. (Ik had ook een joggingsbroek bij me, maar die werd gebruikt door mijn reiscompagnon omdat die geen lange broeken bij zich had).

Dus toen mijn wekker die ochtend ging om 4:15, en ik de tent half slapen uit probeerde te gaan, voelde ik de vrieskou en ben ik terug gaan liggen. Ik had een nieuwe wekker gezet en rond 5:30 ben ik wel opgestaan om foto’s te maken vanaf de camping. Toen Thomas tegen 5:50 ook uit de tent was gekropen zijn we richting de Italiaanse grens gereden (waar ik eigenlijk tijdens de morning glow wilde zijn), hebben we ontbeten en daarna zijn we begonnen aan de wandeling.

De wandeling

Mensen die mij kennen zullen wel kunnen bevestigen dat ik niet de persoon ben die het minste klaagt. Toen we aan deze wandeling begonnen was het ongeveer 7:30, koud en ik was al gesloopt voordat we begonnen. Gelukkig weet mijn vriend hoe hij daar mee om moet gaan en heeft hij mij de berg op gepraat.

Onderweg naar boven heb ik ongeveer 30 variaties van deze foto gemaakt. Dat heeft twee redenen: 1. Het was een super vet beeld waarvan ik het zekers te weten goed wilde vastleggen. 2. Het was een goed excuus om pauze te houden, want mijn motivatie om naar boven te komen was minimaal.

Deze wandeling was uiteindelijk zeker de moeite waard en ik ben vet trots op mezelf dat ik hem heb afgemaakt 🙂 En ik heb genoten van alle uitzichten toen ik eenmaal boven was!

Instellingen

De instellingen van deze foto zijn niet heel spannend, maar ik wil ze wel even delen. Ik heb geschoten met mijn Sony a7 rii en de 70 – 200mm F/4.0. Voor de mensen die niet helemaal weten wat dat betekent, het is mijn camera met een telelens erop, daarmee kan je flink zoomen. In dit geval heb ik dat niet gedaan want ik heb geschoten op 70mm wat het meest uitgezoomd is.

Mijn instellingen voor de belichting waren zoals gewoonlijk voor mij de diafragma prioriteitsmodus (A – stand). Daarin had ik mijn diafragma op F/8.0 gezet omdat ik dan bijna het hele beeld netjes in focus krijg. Daarbij had mijn camera de instellingen bedacht voor de sluitertijd en de ISO, namelijk 1/500 seconde en ISO 200.

Ik hoop dat dit verhaal jullie zal inspireren om zelf ook door te zetten als je het even niet meer ziet zitten. Het zal mij in het vervolg zelf zeker helpen om wandelingen af te maken. Maar ook om dutjes te doen 🙂 Want na zo’n ochtend mag dat wel. Welke foto willen jullie volgende maand zien in deze rubriek? Laat hier een reactie achter of stuur me een berichtje op Instagram!

Leave a Reply