Nacht fotografie is een heel breed onderwerp. Het kan variëren van portretfotografie tot sterren en van straat fotografie tot het gebruik van een lange sluitertijd. Deze week heb ik een combinatie van een aantal van die soorten gedaan. Ik ben namelijk met mijn camera en statief op pad gegaan en heb een foto’s gemaakt in verschillende categorieën. Ik zal een aantal van die foto’s laten zien en ook bespreken hoe ik de compositie heb bedacht. Daarnaast zal ik het ook hebben over alle technische dingen van de bewerkingen tot de instellingen.

De volgende foto’s zal ik gaan bespreken: Bewegende bus, lange sluitertijd en zelfportret.

Bewegende bus

De eerste foto die ik in deze blog over nacht fotografie wil behandelen is een foto die ik uit de hand heb genomen. Omdat ik wel beweging vast wil leggen, heb ik een semi lange sluitertijd gebruikt. De onbewerkte foto kan je hieronder zien.

Planning van de foto

Het idee van deze foto was dat ik aan de rand van de weg (op de stoep) zou staan en er een bus voorbij zou komen. Door de camera stil te houden terwijl de bus voorbij rijdt, kan ik een cool effect krijgen. Hieronder zie je een schets van hoe de situatie was. Ik ben het rondje en de driehoek is het zichtveld van de camera.

Instellingen

Voor deze foto had ik zoveel mogelijk uitgezoomd zodat ik zoveel mogelijk in beeld kreeg. Bij mij betekent dat dat ik met 28 mm schiet. Als ik nacht fotografie doe, dan is dat een van de weinige momenten dat ik mijn camera in manual (handmatige) mode zet. Dat is de M van de MASP die je vaak ziet op je camera. Als dat je niks zegt raad ik je aan om mijn blog over de belichtingsdriehoek te lezen. Daarin leg ik ook uit hoe je je camera kan instellen. Klik hier om daar heen te gaan.

Dus met mijn camera op de M stand moet ik al mijn instellingen zelf kiezen. Gelukkig krijg ik daar nog hulp bij van mijn belichtingsmeter, die laat zien of ik ongeveer goed zit met mijn belichting. Mijn ISO was het eerste wat ik had gekozen, met het idee dat ik het later altijd nog kon aanpassen. De ISO stond al de hele avond netjes op 400 dus dat was wel prima, niet te hoog en niet te laag.

Dan de sluitertijd, ik weet dat 1/30 seconde ongeveer genoeg is om een uit de hand geschoten foto bewegingloos te maken als je op 28 mm schiet. Hiermee bedoel ik dat ik dan niet zou bewegen, de bus zou nog steeds kunnen bewegen natuurlijk. Maar 1/30 seconde is wel weinig tijd voor de bus om te bewegen. Bij panning gebruik ik tot 1/5 seconde dus dat is ook ongeveer waar ik nu voor ben gegaan. Ik heb de foto gemaakt met een sluitertijd van 1/4 seconde, omdat ik niet met de bus mee beweeg, maar de bus naar mij toekomt. Dat zorgt ervoor dat de beweging optisch niet zo groot is en dat ik dus voor een iets langere sluitertijd kies dan anders het geval zou zijn.

Door het diafragma volledig open te zetten laat ik zoveel mogelijk licht op de sensor vallen. Mijn belichtingsmeter laat dan zien dat de belichting goed is en daarmee zijn mijn instellingen bepaald.

Bewerking

Bij deze bewerking heb ik ervoor gekozen om eerst de foto bij te snijden en recht te zetten. Dan staat het mandje van mijn fiets er niet meer op en is de horizon mooi recht. Vervolgens heb ik gespeeld met de basis instellingen om de belichting meer te krijgen waar ik die wil hebben.

Verder vind ik de foto te geel, om daar iets tegen te doen heb ik allereerst de temperatuur naar beneden gebracht in de basis instellingen. Vervolgens heb ik bij de kleuren sliders geel heel veel naar oranje gebracht qua tint en geel en oranje donkerder en minder verzadigd gemaakt.

Ik heb nog meer bewerkt aan de foto, maar dit waren de belangrijkste dingen voor deze foto. Hieronder kan je het verschil zien tussen voor mijn bewerking en erna.

Lange sluitertijd

Deze foto wilde ik al een langere tijd maken. Ik hou van dit plekje in Eindhoven omdat je zulke mooie zichtlijnen hebt die leiden naar de Vesteda toren. Dat is mijn favoriete hoogbouw gebouw in Eindhoven :). Ik ben overdag al vaker naar dit plekje gegaan, maar nog nooit tijdens een nacht fotografie avontuur. Maar aangezien het toch op de route naar het centrum ligt kon ik het niet laten om even een foto te maken (lees 20 foto’s). Hieronder kan je de onbewerkte foto zien die ik op deze locatie heb gemaakt.

Planning van de foto

Het plan voor deze foto was om de camera op het statief te zetten zodat ik met een langere sluitertijd kon werken dan bij de vorige foto. Daardoor ben je iets meer gelimiteerd in waar je de camera en het statief kan neerzetten. In dit geval was dat niet zo erg gelukkig. Ik ben vlak langs het fietspad gaan staan om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van de leading lines die het fietspad geeft. Leading lines zorgen namelijk ervoor dat de aandacht getrokken wordt door hetgeen aan het einde van de lijnen.

Ik wilde een bus op deze foto hebben. Heel eerlijk ben ik een beetje teleurgesteld altijd als ik in Eindhoven nacht fotografie ga doen omdat we geen trams hebben. Trams geven altijd leuke lichtsporen, maar dat kan dus helaas niet. Daarom ga ik in Eindhoven altijd voor het volgende beste; bussen. Bussen geven ook leuke lichtsporen en daarom wilde ik graag timen zodat ik een bus op de foto had.

Instellingen

Voor deze foto had ik de camera ook in de M stand staan en de ISO ook op 400. Om mijn beeld mooi te framen, heb ik geschoten op 45 mm. Om ervoor te zorgen dat het statief niet schommelt doordat ik op de ontspanknop druk, heb ik de zelf ontspanner aangezet.

De sluitertijd kiezen bij een foto als deze is heel belangrijk, het beïnvloed je hele foto. De lengte van de lichtsporen worden namelijk bepaald door de tijd dat je sluiter open is. In dit geval wilde ik wel lichtsporen, maar niet heel lang. Daarom heb ik gekozen voor een sluitertijd van 1 seconde. Vervolgens is het even kijken naar de belichtingsmeter om een juiste grootte te kiezen voor het diafragma en klaar is ikke :).

Voor elke setup binnen de nacht fotografie zijn natuurlijk net andere instellingen nodig. Ik had deze instellingen niet in een keer goed gekozen en ik raad je ook zeker aan om een beetje te proberen wat werkt voor jouw idee. Mijn mening is altijd liever te veel foto’s dan niet de juist/te weinig.

Bewerking

Het eerste wat mij opvalt aan de onbewerkte foto is dat ik hem stiekem toch wel een beetje onderbelicht heb geschoten. Gelukkig is Sony heel goed met het dynamische bereik en kan ik daarom veel onderbelichte delen terugkrijgen.

Na de belichting opgewerkt te hebben, speel ik nog een beetje met de kleuren en zo kom ik op de volgende bewerking uit:

Zelfportret

Okeoke, ik weet het. Deze foto is niet echt een zelfportret, maar ik wist ook niet zo goed hoe ik hem anders moet noemen; foto die ik heb gemaakt met mezelf erop? Hieronder kan je de onbewerkte foto zien en laat maar weten hoe ik deze categorie/foto eigenlijk moet noemen in de reacties!

Planning van de foto

Deze foto is volledig afhankelijk van de locatie. De ufo achtige cirkel die boven mij hangt en licht geeft, bepaald de hele foto. Ik had de locatie al eens eerder gezien op Instagram en ook wel eens dat ik er langs fietste, maar ik had er nog nooit foto’s gemaakt. Ik had voor deze foto niet echt een plan behalve dat ik onder wilde gaan staan. Een aantal keer op en neer lopen om de goede plek te vinden en dat was eigenlijk het hele plan.

Instellingen

Omdat het ufo ding hangt zoals het hangt, heb je een vrij wide angle lens nodig. Ik heb deze foto gemaakt op 28 mm en nog steeds heb ik niet de hele ufo erop. Maar ik denk dat met de meeste kit lenzen deze foto prima te maken is.

Dit is de eerste foto van de avond waar ik daadwerkelijk een onderwerp had op de foto. Dat zorgt ervoor dat ik de foto iets lichter wilde hebben dan alle andere foto’s van deze avond. De ISO stond weer (nog steeds) op 400 en ik had het diafragma helemaal opengezet. Dat houd in dit geval in dat het diafragma getal 3.5 is.

De sluitertijd is bij deze foto iets minder belangrijk omdat ik niet voor lichtsporen ga. Maar ik ga wel zelf op de foto staan, daarom kan de sluitertijd ook niet te lang zijn. Ik heb gekozen om 1/8 seconde te gebruiken en ik kreeg mezelf prima scherp dus was dat prima.

Om op de foto te komen gebruikte ik in dit geval de zelfontspanner. Ik had ook mijn telefoon kunnen koppelen, maar mijn handen waren koud dus vandaar de snellere keuze. Ik denk dat ik met de telefoon iets meer controle had gehad over de compositie, maar nu ging het vrij snel ook goed.

Bewerking

Bij deze foto had ik graag gehad dat de locatie iets meer symmetrisch was geweest, maar daar doe je helaas niets aan. Waar ik bij het bewerken dus wel op heb gelet is dat ik het heftige gele van de rechterkant van de foto verminderd heb en ook minder licht heb gemaakt. Ik wilde qua kleur meer rood erin omdat dat matcht met mijn jas en ik hou van rood. Hieronder kan je het resultaat van de bewerking zien. Daaronder heb ik voor de alien vibes nog even een leuke bewerking van de kleuren erbij gezet.

Sfeer fotootje

Terwijl ik aan het rondfietsen was in het centrum kwam ik ook nog een kerstboom tegen. Ik heb daar snel een paar leuke fotootjes van gemaakt, maar die ga ik niet helemaal analyseren. Hieronder kan je een van die foto’s zien. Ik heb deze foto uit de hand geschoten en daarom kan je zien dat hij niet helemaal scherp is. 🙁

Evaluatie

Terugkijkend op deze avond dat ik naar buiten ben gegaan in de kou om foto’s te maken, ben ik heel tevreden met het resultaat. Ik had misschien nog wel meer vette foto’s kunnen maken, maar ik ben heel tevreden met de foto’s die ik heb. Dus met dat idee kan ik een volgende keer weer gemotiveerd naar buiten in de avond om foto’s te maken.

Een aantal dingen vielen mij op terwijl ik buiten was en dat zijn zeker dingen waar ik een volgende keer weer rekening mee zal houden.
Het eerste was het tijdstip, ik was namelijk net na 17 uur weggegaan en dat is natuurlijk spitstijd. Dat betekent dat er heel veel meer verkeer buiten is dan normaal als ik nacht fotografie doe. Dat doe ik namelijk in de zomer als het lekker warm is, maar dan is het helaas ook later donker en dus minder druk op de weg. Nu waren er veel bussen en dat kwam voor mijn foto’s goed uit 🙂
Een tweede ding dat me opviel was de grond, die was namelijk nog nat van de regen eerder op de avond. Dat zorgt voor reflecties van licht en daar ben ik zelf wel fan van.

Dan waren er ook nog minder positieve dingen die me opvielen. Namelijk ten eerste was het heeell koud. Het regende nog een beetje, wat wind en het is gewoon bijna winter, dus de kou was wel een ding. Voor de foto’s die ik heb genomen was het zeker de moeite waard, maar het is wel iets om een beetje rekening mee te houden.
Daarnaast blijf ik een beetje teleurgesteld dat Eindhoven geen trams heeft. Maar dat is ook makkelijk opgelost, namelijk ofwel genoegen nemen met de bussen ofwel naar een andere stad gaan om foto’s te maken. Dat tweede staat binnenkort op de planning 🙂

Daarnaast zou ik een volgende keer dat ik aan nacht fotografie ga doen, op zoek gaan naar andere locaties buiten het centrum. Daar kan je meer verschillende dingen proberen die niet afhankelijk zijn van verkeer. Ook zou ik met meer mensen willen gaan want dat is gezelliger en je inspireert elkaar.

Leave a Reply