Het is tegenwoordig zo koud buiten dat ik het liefst de hele dag warme chocolade melk drink en bij de openhaard zit. Geen grap, dat klinkt als een fantastische dag. Maar zo lang kan zelfs ik niet stil zitten en het is ook zonde van de camera die dan stof ligt te verzamelen in de kast. Daarom heb ik 8 fotografie ideeën voor binnen bedacht. Ook handig als je in zelfquarantaine moet vanwege corona.

1. Zelfportretten maken

Het eerst van mijn fotografie ideeën voor binnen is het maken van een zelfportret. Ik heb hier al een hele blog over geschreven, dus ik zal het in deze blog kort houden. Het maken van een zelfportret is een hele leerzame ervaring. Ik heb tijdens deze shoot veel geleerd over zowel het poseren voor de camera, als over het instellen van de camera. In mijn blog deel ik mijn inspiratie bronnen en misschien geeft dat je ook al wat inspiratie om jouw eigen zelfportret te maken.

Self portraits of December

We have made it, the last month of 2021. The last month of this project. I will get right to the photos, just as soon as I have told you that I have also released a blog reflecting on the challenge as a whole and some self portraits I am particularly happy with. Now, please…

2. Productfoto’s

Dit is een van de fotografie ideeën voor binnen die je heel breed aan kan pakken. Later in deze blog komt er ook nog een andere vorm van product fotografie voorbij (zwevende voorwerpen). Dit idee kan op heel veel manieren uitgewerkt worden en dat maakt het ook zo leuk. Ik vind het zelf heel leuk om foto’s te maken van een product en dan ook veel gerelateerde producten erbij te pakken. Maar je kan ook een foto maken van een product los of met alleen een spetterende achtergrond. Alles kan, maar als je wat concrete tips wil, raad ik je aan mijn blog te lezen.

Product foto maken met voorbeeld

Welkom (terug) allemaal bij mijn blog. Het is ondertussen al weer even geleden dat ik een blog heb geschreven over een fotografie techniek. Daar komt vandaag verandering in. Ik heb deze week namelijk een product foto gemaakt voor mijn Instagram pagina. Het product is koffie, want dat geeft die herfst vibe die ik wil hebben…

3. Print je foto’s

Voor deze activiteit kan je je camera nog even laten liggen in de kast, maar is toch iets heel vets. Ik ben vorig jaar zelf begonnen met het bestellen van mijn eigen foto’s op print en ik moet zeggen: het is heel vet om je eigen werk aan de muur te hebben hangen. Ik heb nu een flink aantal prints aan mijn muur hangen en het gaat niet vervelen. Sommige details die je pas opvallen als je uren naar een foto hebt gekeken. Het is iets wat ik zeker zou aanraden om eens te doen!

Een foto kiezen die je wilt printen kan heel moeilijk zijn, maar een paar tips heb ik wel voor je.
1. Denk aan de oriëntatie van de print in de ruimte. Als je een foto boven de bank wilt hangen kan een horizontale foto het goed doen, maar boven een tafel werkt een verticale vaak beter.
2. Wees kritisch over de kwaliteit van de foto die je hebt gemaakt. Het kan zijn dat de foto gewoon net teveel ruis heeft of niet scherp is of zelfs bewogen. Hoe leuk de foto ook kan zijn, dit is waarschijnlijk niet de beste keuze voor de print.

Ik hoop dat je daar wat mee kan en dat je geniet van je eigen foto’s aan de muur binnenkort!

4. Glow in the dark sticks/lightpainting

Dit is een heerlijke avondvulling, al moet ik zeggen dat de glow-in-the-dark sticks al wel lang geleden waren. Voor deze blog ben ik even naar de action gegaan om er een aantal te halen want de foto’s van toen zijn wel lang geleden. Ik weet het, ik ben dus naar buiten gegaan 🙁 Niet helemaal waar deze blog om draaide, maartja soms moet je een beetje valsspelen in het leven. Hieronder laat ik eerst de foto’s zien van bijna 7 jaar geleden, gemaakt met mijn moeders camera.

Hieronder kan je de nieuwe foto’s zien en ik zal daaronder even iets vertellen over de instellingen.

Voor deze en elke vorm van lightpainting, zijn de instellingen voor de belichting heel belangrijk. Ik heb tijdens deze foto sessie gevarieerd met mijn sluitertijd en daarop mijn diafragma aangepast. Ik had mijn foto volgens de camera elke keer een beetje onderbelicht. Dit vond de camera omdat ik de glow in the dark sticks nog niet voor de camera had op het moment dat die ging rekenen. Uiteindelijk kwamen mijn foto’s prima belicht eruit en met een beetje bewerken waren ze prima.

5. Leer Photoshop beter kennen

Dit is weer een activiteit waarbij je je camera niet per se nodig hebt. Je kan gewoon met gratis stock foto’s alles creëren wat jij maar kan bedenken. Maar je kan ook jezelf klonen en meerdere keren laten zien op een foto. Wat voor type fotografie je ook doet, het beter leren kennen van Photoshop is altijd een voordeel. Hieronder volgt wat inspiratie voor jullie!

Photoshop leren in een week

Photoshop leren in een week, oké dat is niet helemaal waar, ik heb Photoshop niet geleerd in een week, maar ik heb de afgelopen week wel nieuwe dingen geleerd die ik graag met jullie deel 🙂 Aan het begin van deze week had ik 4 dingen bedacht die ik wilde leren in photoshop. Dat zijn…

6. Recreëer foto’s van je favoriete fotografen

Dit is een van die fotografie ideeën voor binnen waarvan je denkt: makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had dit idee bedacht voor een blog voordat ik me bedacht dat ik vast zou zitten in Eindhoven en ik eigenlijk reisfoto’s na wilde maken. Maar na even te scrollen op de Instagram pagina’s van mijn favoriete fotografen, kwam ik ook genoeg foto’s tegen die zij binnen hebben gemaakt. Het namaken van iemand anders foto’s klinkt misschien als ‘stelen’ van kunst, maar ik zie het meer als een leerproces. Als je er open over bent dat je iets namaakt en credits geeft waar ze horen, dan is het niet echt meer stelen in mijn mening.

Het namaken van een foto is heel moeilijk, er zitten zoveel aspecten aan die je precies goed moet hebben om een echte kopie te maken. Maar uiteindelijk is een exacte kopie ook niet het doel. Het doel voor mij is om de instellingen leren, de bewerking goed na te maken en dan mijn eigen draai eraan te geven. Het analyseren van een foto is heel nuttig om erachter te komen wat je zelf wilt laten overkomen in jouw foto’s.

7. Zwevende elementen in je foto

Dit is iets wat ik heel leuk vind om te zien in foto’s. Het is ook iets wat je op heel veel manieren aan kan pakken. Ik heb het zelf wel eens gedaan met een rubiks kubus. Ik gooide die dan omhoog en had een vriendin gevraagd om foto’s te maken. Maar het kan ook met visdraad (iets ophangen en dan de draad weghalen in Photoshop) of een statief (eigenlijk hetzelfde als met de visdraad). De beste manier ligt aan het voorwerp dat je wil laten zweven en de mogelijkheden die jij hebt. Ik zal hier nog een keer een uitgebreide blog over schrijven, maar voor nu heb ik een youtube tutorial van mijzelf van 1,5 jaar geleden die je op weg kan helpen. Hij is wel in het Engels.

8. Sfeerfoto’s maken

Voor het laatste van mijn fotografie ideeën voor binnen, wil ik je aanraden om sfeerfoto’s te maken. Of het nu een familiemomentje is bij de haard of gewoon de kaarsjes die op tafel staan, het vastleggen van de sfeer is uiteindelijk toch een van de mooiste dingen in de fotografie. Zorg dat je deze winter je camera bij de hand hebt om de leukste, gekste en mooiste momenten vast te leggen.

Vooral in de donkere dagen is het belangrijk om te zorgen dat je camera goed is ingesteld op de kleine hoeveelheid licht die er is. Zorg er daarom voor dat je de camera van te voren goed instelt want de momenten vliegen voorbij en je zal dan geen tijd hebben om je camera goed in te stellen. Mijn advies is om je camera op de diafragma prioriteitsmodus te zetten en de ISO en sluitertijd automatisch te laten bepalen. Hoe dat precies werkt leg ik uit in deze blog:

Belichtingsdriehoek

Heb je net een nieuwe camera gekocht, of ben je eigenlijk wel benieuwd hoe je jouw fotografie naar het volgende niveau kan tillen door meer controle te krijgen over de instellingen? Dan ben je hier aan het juiste adres 🙂 Vandaag deel ik informatie over de instellingen die je kan gebruiken om de belichting in…

Er zijn natuurlijk nog veel meer fotografie ideeën voor binnen, maar ik kan niet alles noemen. Vooral omdat ik wel een zekere mate van toelichting wilde geven of kunnen geven als er vragen komen. Als je dus vragen hebt, laat vooral wat van je horen in de reacties hier of door een berichtje op Instagram te sturen!

Leave a Reply