Terwijl ik begin met dit schrijven begin December is de tijd begonnen om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Hoewel het jaar natuurlijk flink werd beïnvloed door corona, wil ik het daar niet over hebben. Er zijn namelijk elk jaar kansen en problemen voor iedereen, alleen nu zijn die een beetje gelijkgetrokken door de situatie.

De eerste helft van dit jaar stond voor mij in teken van het afronden van mijn bachelor bouwkunde. Toen de zomer eraan kwam, was ook het moment gekomen om een keuze te maken tussen de opties voor het volgende academische jaar. De opties waren origineel; reizen (en foto’s maken) of beginnen aan master. Maar reizen was eigenlijk geen optie meer door corona. Nu was het zo dat ik echt even klaar was met studeren (nog steeds eigenlijk) en dat ik dus niet echt een andere optie had. Toch moest ik er echt tussenuit.

Mijn vernieuwde plan was een tussenjaar waarin ik toch mijn fotografie kon ontwikkelen. Ik zou mijn eigen prints gaan verkopen en me lekker bezighouden met fotografie. Nou dat viel even tegen. De verkopen dan, de fotografie bevalt heel goed. Ik heb dit jaar meer geld in mijn bedrijf gestopt dan ik ermee heb verdient. Daar hoop ik het komende jaar verandering in te brengen, want ik ben me heel erg aan het focussen op het verbeteren en verbreden van mijn fotografie kennis. Ik hoop die kennis te kunnen gaan gebruiken om het om te gooien en geld te gaan verdienen.

En dat bevalt heel goed! Ik heb mezelf de afgelopen maanden heel vaak uitgedaagd door compleet nieuwe dingen te proberen of juist om mijn eigen kennis over te dragen aan anderen. Elke week is een nieuw project en een nieuwe uitdaging.

Hieronder laat ik graag een aantal van mijn blogs zien waar ik met veel liefde en passie aan heb gewerkt.

8 fotografie gerelateerde ideeën voor binnen

Het is tegenwoordig zo koud buiten dat ik het liefst de hele dag warme chocolade melk drink en bij de openhaard zit. Geen grap, dat klinkt als een fantastische dag. Maar zo lang kan zelfs ik niet stil zitten en het is ook zonde van de camera die dan stof ligt te verzamelen in de…

Zelfportretten maken

Deze week heb ik weer een nieuwe challenge gemaakt voor mezelf. Iets nieuws bedacht om te leren en om mezelf uit mijn comfortzone te halen. Want hoe comfortabel ik ook ben met een camera in mijn hand, zo oncomfortabel ben ik als de camera op mij wordt gericht. Daarom had ik bedacht om in het…

Photoshop leren in een week

Photoshop leren in een week, oké dat is niet helemaal waar, ik heb Photoshop niet geleerd in een week, maar ik heb de afgelopen week wel nieuwe dingen geleerd die ik graag met jullie deel 🙂 Aan het begin van deze week had ik 4 dingen bedacht die ik wilde leren in photoshop. Dat zijn…

Adobe Illustrator leren in een week

De titel van deze blog impliceert al wel waar hij over zal gaan. Ik heb deze week voor jullie een verslag over het aanleren van Adobe Illustrator. Ik had al een beetje ervaring met het programma, dus echt een nieuwe skill kan ik het niet noemen, maar toch zou ik mezelf als beginner benoemen in…

Nacht fotografie in Eindhoven

Nacht fotografie is een heel breed onderwerp. Het kan variëren van portretfotografie tot sterren en van straat fotografie tot het gebruik van een lange sluitertijd. Deze week heb ik een combinatie van een aantal van die soorten gedaan. Ik ben namelijk met mijn camera en statief op pad gegaan en heb een foto’s gemaakt in…

Product foto maken met voorbeeld

Welkom (terug) allemaal bij mijn blog. Het is ondertussen al weer even geleden dat ik een blog heb geschreven over een fotografie techniek. Daar komt vandaag verandering in. Ik heb deze week namelijk een product foto gemaakt voor mijn Instagram pagina. Het product is koffie, want dat geeft die herfst vibe die ik wil hebben…

De herfst komt eraan; kleurverandering op Instagram

Jaja jongens en meisjes, het is weer zover. De herfst komt eraan :). Ik weet niet of ik de enige ben die daar nooit naar uitkijkt maar het vervolgens wel heel leuk vind? Warme drankjes drinken, mooie kleurtjes buiten, tijd voor de tigduizend truien die ik heb en eindelijk tijd om die openhaard weer aan…

Panning

Welkom op mijn eerste fotografie blog over een techniek die jij kan gebruiken om vette foto’s te maken. Zoals ik eerder al heb gezegd, ben ik geen expert op het gebied van zaken of fotografie, maar ik deel graag mijn ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren. Dus nu gaan we het hebben over panning. Panning…

Hoewel dit jaar niet helemaal aan alle verwachtingen heeft voldaan, zowel qua reizen als qua inkomen. Ben ik erg blij dat ik de sprong heb gewaagd en ik kijk er naar uit om volgend jaar nog veel meer te leren en jullie mee te nemen in die ervaringen.

Elke tegenslag in deze ontdekkingsreis heeft me sterker gemaakt en meer vastberaden om het door te zetten. Ik heb ontzettend veel geleerd deze maanden, zowel over mezelf als over fotografie en zou het iedereen die een tijdje de kans ervoor heeft dan ook aanraden. Je kan meer dan je denkt en ook als iets niet meteen lukt, dan leer je ervan!

Voor het komende jaar hoop ik nog wat meer structuur aan te kunnen brengen in mijn leven en daarnaast ook minder structuur door meer te gaan reizen. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van dit alles en kijk ernaar uit om meer te zien van de wereld en ook meer te delen met jullie. Laat mij vooral weten wat jullie nog meer willen zien en ook wat jullie ervan vinden! Fijne jaarwisseling en tot volgend jaar.
Ik zal de eerste weken van het komende jaar wat rustiger beginnen. Zodat ik kan focussen op het herinrichten van mijn shop en ook zodat ik een beetje vooruit kan werken met blogs en ook meer vlogs zal maken. Ik heb allemaal leuke plannen, maar merk dat wekelijkse deadlines wel heel heftig zijn en niet altijd de kwaliteit verbeteren. Dus ik wil meer focussen op kwaliteit dan kwantiteit

1 Comment

  1. Robin, je bent een topper en gaat zeker iets bereiken. Ik ben, waarschijnlijk net als jij, erg benieuwd naar waar het uit gaat komen.

Leave a Reply