Deze week heb ik weer een nieuwe challenge gemaakt voor mezelf. Iets nieuws bedacht om te leren en om mezelf uit mijn comfortzone te halen. Want hoe comfortabel ik ook ben met een camera in mijn hand, zo oncomfortabel ben ik als de camera op mij wordt gericht. Daarom had ik bedacht om in het comfort van mijn eigen kamer zelfportretten te maken.

Mijn doel hierbij was om comfortabeler te worden voor de camera en ook om mooie foto’s van mezelf te maken. Als fotograaf maak je namelijk wel vaak een hoop foto’s van anderen, maar ik heb niet heel veel foto’s van mezelf.

Stap 1: Research en inspiratie

Voordat ik begon met het maken van de foto’s heb ik eerst online gezocht naar mensen die veel bezig waren met zelfportretten maken. Een van die mensen in Sorelle Amore. Ik volgde haar een tijd geleden en zij doet iets wat ze een advanced selfie noemt, wat eigenlijk gewoon een zelfportret is. Sorelle heeft ook een youtube account waarop ze tips geeft over hoe je kan poseren.

Nadat ik die video had bekeken had ik wat verder gekeken op youtube en toen kwam ik Kika tegen. Kika is een creatieve fotografe die veel zelfportretten maakt. Haar youtube account kan je hier vinden.

Stap 2: Foto’s maken

Ik zal in deze blog wat dieper ingaan op 4 van de foto’s die ik heb gemaakt, maar onderaan de pagina kan je een ruimere selectie vinden. De eerste is een silhouet foto, de tweede is een foto van voren genomen, de derde is een foto met een laken (klinkt raar, maar je zult zo zien dat het best leuk is) en als laatste een aantal foto’s die ik had genomen met een idee voor photoshop.

Stap 2a: Idee en setup

Silhouet foto

Het idee van de silhouet foto was vrij simpel. Ik wilde een foto van mezelf tegen een lichtbron in geschoten of voor een witte muur. Vroeger als kind heb ik op de kinderopvang ooit een knutselwerk gemaakt waarbij je silhouet werd geprojecteerd op de muur en iemand die over kon trekken. Ik kan me nog herinneren dat ik niet goed genoeg was in het stil blijven zitten en die van mij hopeloos mislukt was. Deze foto was een beetje een herkansing voor mij. Daarnaast vind ik het idee ook heel vrouwelijk en mooi. Mijn lange krullen, de contouren van mijn gezicht en blote schouders. Dat was ongeveer de framing die ik wilde.

Om dat voor elkaar te krijgen had ik twee setups gemaakt voor het maken van de verschillende zelfportretten.

van voren

Voor de foto die ik van voren ging maken, wilde ik iets persoonlijkers doen. Je ziet van voren natuurlijk meer van je gezicht en dat brengt automatisch meer emotie mee. Mijn gezicht is alleen niet echt iets wat ik makkelijk onder controle heb en daarom was het wel moeilijk om deze foto te maken zoals ik hem wilde.

Ik koos ervoor om bij de meeste foto’s niet direct de camera in te kijken omdat dat niet natuurlijk eruit ziet. Ik heb er ook voor gekozen om mijn haar een prominente rol te geven in de foto’s. Mijn haar speelt voor mij namelijk een rol in zowel mijn zekerheid als in mijn onzekerheid. Het is een van de uiterlijke kenmerken van mij waar ik me het meest kan onderscheiden van anderen en dat geeft me een boost als het goed zit. Tegelijkertijd, als ik onzeker ben, zit ik veel met mijn haar te spelen. Ik wilde die twee kanten laten zien in het maken van deze zelfportretten.

Deze foto’s heb ik genomen zittend op mijn bed genomen en ook deels op het krukje uit de vorige setup.

met laken

Dit is een heel kort verhaaltje. Ik had dit idee gezien bij Sorelle Amore en Lizzie Peirce. Zij waren weliswaar met zijn tweeën, maar ik dacht dat kan ik ook in mijn eentje. Het laken geeft een hele lichte en droomachtige vibe.

voor photoshop

Het enige wat ik echt bedacht had voor deze foto was dat ik mijn kerstlichtjes wilde gebruiken in de achtergrond en dat ik iets lichts vast wilde houden wat ik kon vervangen in photoshop. Zoiets had ik al meerdere keren voorbij zien komen online, maar ik wilde het toch ook nog zelf proberen.

Stap 2b: Instellingen

Voor al deze foto’s had ik mijn telefoon aan mijn camera gekoppeld om zo niet op het knopje te hoeven drukken. Helaas had ik niet helemaal goed opgelet in de instellingen bij dat en heb ik in jpg geschoten. Normaal schiet ik foto’s in RAW zodat ik er meer mee kan in de nabewerking.

De instellingen van de camera waren zoals gewoonlijk. Ik had de camera op diafragma prioriteitsmodus staan en de ISO op 100. Hiermee zoekt de camera zelf naar een juiste belichting. Het diafragma had ik op 3.5 staan. In eerste instant heb ik een aantal foto’s met mijn 50mm F/1.8 gemaakt. Omdat ik wel graag mijn hele gezicht in focus wilde hebben gebruikte in F/3.5 ipv F/1.8. Vervolgens heb ik van lens gewisseld en bij die lens was F/3.5 gewoon de maximale diafragma en dus de focus ook wel goed.

Stap 2c: Bewerken

Ik ga niet over alles wat ik heb gedaan met bewerken in deze blog. Als je dat graag wilt weten stuur dan vooral een berichtje of reageer op deze blog! Wel zal ik van de foto’s waar ik het net over heb gehad de voor en na laten zien. Ik wil even benadrukken dat ik niks heb gedaan aan het wegwerken van pukkels of dergelijken. Ik laat me hier zien zoals ik ben en hoop dat jullie dat kunnen waarderen!

Evaluatie

Ondanks dat ik het in het begin erg ongemakkelijk vond om te beginnen met deze challenge, ging het erg goed toen ik eenmaal in de flow zat. Toen ik bezig was kwam ik ook met meer en nieuwe ideeën van wat ik ook nog kon doen. De onzekerheid/awkwardness die ik normaal heb als ik voor een camera sta viel wel mee en dat kwam omdat ik in mijn eentje was. Er was niemand die mij kon judgen want er was niemand. Dat maakte het een fijne ervaring.

Mijn doel van makkelijker en natuurlijker zijn als ik voor de camera sta is denk ik nog niet helemaal gelukt, maar als ik het vaker blijf doen denk ik dat het vanzelf beter zal gaan. Dit zijn zeker niet de laatste zelfportretten die jullie zien van mij!

2 Comments

  1. Wat een mooi open blig van jou. En vind er prachtige foto’s tussen zitten. Dat laken is heerlijk speels. En ook waar je in de camera kijkt vind ik leuk. Goed gedaan

Leave a Reply